Tarian Mengadap Rebab dalam persembahan Mak Yong: satu kajian semiotik elemen simbol / Noor Ziana Mohamad Zin - Mohamad Zin, Noor Ziana (2017)
Kajian ini menerangkan tentang signifikan elemen simbol di dalam teori semiotikyang telah diperkenal oleh Peirce. Simbolisme difahami melalui elemen-elemenseperti sign, representation, reference dan meaning. Melalui elemen-elemen ini, penulis memberikan makna dan simbolisme di dalam beberapa pergerakan tarian Mengadap Rebab. Simbolisme yang diberikan adalah berdasarkan pengalaman individu yang mahir di dalam persembahan Mak Yong. Selain itu, diharapkan kajian ini dapat menghuraikan simbolisme tersebut dengan mengikut keempat-empat elemen yang dinyatakan.