Vokal Schwa dalam kata pinjaman bahasa Arab / Ahmad Fauzi Yahaya...[et al.] - Yahaya, Ahmad Fauzi; Almuddin, Syahirah; Abd Hamid, Mohd Zulkhari (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2016)
Kajian “ Perubahan Vokal dan Konsonan Kata Pinjaman Bahasa Arab” ini membincangkan perubahan dari aspek fonologi dan morfologi yang berlaku terhadap perkataan pinjaman bahasa Inggeris dalam bahasa Arab. Dalam peminjaman kata pinjaman asing, persoalan yang selalu timbul ialah sama ada perkataan tersebut dipinjam secara keseluruhannya dengan membuat penyesuaian ejaan, atau mengambil sebahagian sahaja dan disesuaikan dengan pola yang ada dalam bahasa sasaran di samping penyesuaian fonologi. Jadi, kajian ini berhasrat untuk memenuhi dua tujuan utama, iaitu mengenal pasti perubahan yang berlaku terhadap bunyi vokal dan konsonan yang tidak terdapat dalam bahasa Arab dan menganalisis proses yang berlaku dalam penyesuaian fonologi dan morfologi perkataan pinjaman tersebut. Data bahasa Arab diperoleh dari kamus bahasa Arab “al-Mu‘jam al-Wasit”. Manakala perkataan bahasa Inggeris diperoleh dari kamus bahasa Inggeris “Oxford Advanced Learner’s Dictionary of Current English. Sebanyak 10 perkataan telah dipilih dan dianalisis, dengan ditranskripsi dan dianalisis perubahan yang berlaku dari bahasa sumber iaitu bahasa Inggeris ke dalam bahasa Arab, dari aspek penukaran bunyi dan perubahan dari segi morfologi. Kajian mendapati kebanyakan perubahan berlaku pada bunyi asing disesuaikan dengan mengambil bunyi-bunyi yang paling hampir dari aspek sifat bunyi dan daerah artikulasi.