Keberkesanan pembelajaran kemahiran lisan berstruktur dan penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi bagi penilaian lisan/ Roslinda Johari - Johari, Roslinda (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2019)
Sejajar dengan Kurikulum Bahasa Ibunda yang bertujuan membimbing pelajar menjadi pengguna bahasa yang cekap dan dapat bertutur dengan yakin dan efektif, kajian pembelajaran telah dijalankan untuk meningkatkan kemahiran lisan para pelajar. Satu strategi pembelajaran lisan telah dibina bagi meningkatkan kemahiran lisan para pelajar yang mengambil bahasa Melayu. Strategi pembelajaran lisan ini menggunakan strategi pemerancahan untuk membantu dan membimbing para pelajar bagi meningkatkankemahiran lisan dari segi kelancaran dan keyakinan mereka. Pembelajaran lisan ini menggalakkan penglibatan pelajar secara aktif untuk membolehkan para pelajar melalui pembelajaran secara kolaboratif serta kendiri melalui penggunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK). Bahan-bahan pembelajaran yang dibina menggunakan pendekatan yang berasaskan aktiviti berkumpulan dan pendedahan kosa kata berdasarkan pelbagai situasi di dalam gambar. Para pelajar akan menjalani aktivitipenyusunan gambar sebagai aktiviti rangsangan pada peringkat awal pembelajaran. Pelajar akan didedahkan dengan kosa kata yang berkaitan dengan pelbagai situasi yang di dalam gambar tersebut. Permainan bahasa melibatkan kosa kata secara berkumpulan pula dapat menggalakkan komunikasi antara pelajar dan mengingat semula kosa kata yang telah dipelajari. Para pelajar juga didedahkan dengan penggunaan rubriks bagi menilai tahap pencapaian kemahiran lisan mereka. TMK digunakan sebagai latihan pengukuhan dan untuk mendapatkan maklum balas daripada guru tentang pencapaian bacaan dan isi perbualan mereka. Rakaman maya, ‘Vocaroo’ dan portal pelajar, iCoLAB, membolehkan pelajar merakam bacaan mereka dan memberikan pandangan mereka secara maya. Guru pula dapat memberikan maklum balas secara maya di Blog yang dibina dalam portal ini. Penggunaan TMK ini menggalakkan para pelajar terutama sekali yang bersifat motivasi intrinsik untuk membuat latihan lisan secara kendiri bagi mendapatkan maklum balas guru dan rakan.