Program literasi Bahasa Melayu murid tahun tiga Sekolah Kebangsaan Tiong, Kota Bharu Kelantan / Helmey Zainee Binti Mohd Zain and Zuraihan binti Zakaria - Mohd Zain, Helmey Zainee; Zakaria, Zuraihan (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2014)
Literasi bahasa ditakrifkan sebagai kemampuan minimum untuk membaca dan menulis dalam sesuatu bahasa. Pertubuhan Pendidikan Sains dan Kebudayaan Bangsa-bangsa Bersatu mendefinisikan seseorang yang mempunyai keupayaan literasi ialah seseorang yang dapat membaca dan menulis sesuatu pernyataan yang pendek dan mudah dalam kehidupan hariannya. Satu program literasi bahasa Melayu telah dilaksanakan di Sekolah Kebangsaan Tiong Kota Bharu Kelantan oleh tujuh orang tenaga pengajar dari Pusat Pengajian Bahasa Literasi dan Terjemahan, Universiti Sains Malaysia Kampus Kesihatan. Seramai 15 orang murid tahun tiga yang menghadapi masalah dalam penguasaan pembacaan dan penulisan dalam bahasa Melayu telah dipilih bagi menyertai program ini. Program ini telah dijalankan selama dua tahun iaitu pada tahun 2011 dan tahun 2012. Fokus utama kajian adalah untuk menganalisis keberkesanan program ini. Oleh itu dapatan kajian dapat memberi petunjuk tentang keberkesanan program literasi bahasa Melayu yang telah dijalankan terhadap 15 orang murid tahun tiga Sekolah Rendah Kebangsaan Tiong, Kota Bharu.