Pembinaan data korpus Bahasa Arab untuk tujuan pengajaran di peringkat STAM / Zainur Rijal B. Abdul Razak...[et al.] - Abdul Razak, Zainur Rijal; Samah, Rosni; Jumingan, Muhammad Fauzi; Abu Bakar, Mohd. Shahriman (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2014)
Beberapa kajian dalam bidang linguistik korpus telah membuktikan bahawa data korpus memainkan peranan besar dalam membantu pelajar memahami subjek yang dipelajari. Ini kerana ia dapat memberi maklumat tentang kosa kata dan kata kunci penting dalam subjek tersebut. Tujuan kertas kerja ini disediakan, pertama, adalah untuk menghuraikan langkah yang telah dilalui dalam membina data korpus bagi dua buku teks di peringkat STAM bagi subjek Fiqh dan Hadith. Kedua, mengenal pasti kosa kata penting dan kata kunci dalam dua buku teks tersebut. Bagi mencapai objektif di atas, data yang mengandungi sekitar 124,500 perkataan dipindahkan dalam bentuk softcopy dan dilakukan proses pengkodan. Kemudian data tersebut dianalisis menggunakan perisian Wordsmith 6.0 untuk mendapatkan frekuensi penggunaan perkataan dan kata kunci bagi setiap subjek. Dapatan menunjukkan bahawa satu korpus lebih besar yang merangkumi semua subjek di peringkat STAM mampu dibina. Analisis ke atas korpus mendapati, terdapat beberapa kosa kata penting yang umum digunakan dan kata kunci bagi setiap subjek.