Penempatan awal serta perkembangan dan Pengaruh kolonial (British) di Muar / Huzir Haji Lip - Haji Lip, Huzir (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1987)
Sebab-sebab utama pemilihan tajuk ini adalah kerana memandangkan Muar adalah sebuah bandar yang terletak di muara sungai yang mana mungkin bandar ini mempunyai unsur-unsur sejarah yang istimewa memandangkan bandar itu adalah salah sebuah bandar yang terletak di muara sungai di Johor maka kemungkinan besar bandar tersebut merupakan penempatan awal bagi para pendatang dan penjajah yang sampai ke Tanah Melayu yang perlu kita kaji sebab-sebab lain permilihan tajuk ini adalah kerana belum ada lagi buku-buku yang betul-betul mengkaji sejarah perkembangan bandar Muar serta faktor-faktor senibina. Selain dari itu di sini penulis ingin mengungkit rahsia bagaimana Muar yang diperintah oleh orang-orang Melayu setanding dengan kuasa-kuasa pemerintah asing. Diharap dengan penulisan ini maka kita sebagai anak Melayu bangga dengan keupayaan orang-orang Melayu dahulu sehingga dihormati oleh bangsa lain. Ini juga dapat meniup semsngat sebagai seorang Melayu yang tinggal dalam negeri Melayu.