Prospek persatuan teksi Klang; peranan, sumbangan, masalah dan masa depan - suatu tinjauan / A. Wahab Muhamad …[et al.] - Muhamad, A. Wahab; Abu Bakar, Saifudin; Yatimen, Mohd. Fuzi; Abd. Hakim, Khalid; Othman, Mohd. Hariri (1987)
Pengangkutan adalah sebahagian dari keperluan dalam kehidupan manusia. Manusia perlu kepada pengangkutan bagi membolehkan mereka bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Fungsi utama perkhidmatan pengangkutan adalah untuk raemudahkan gerakan penumpang dan barangan ke sesuatu tempat yang hendak di tuju. Dalam perkembangan teknologi moden dewasa ini keperluan terhadap pengangkutan yang lebih Cepat dan lebih selesa adalah lebih diutamakan oleh orang rami. Kebanyakan negara-negara maju, pengangkutan jalanraya merupakan satu sistem pengangkutan yang penting dalam perhubungan. Perkhidmatan teksi adalah salah satu bentuk pengangkutan yang terdapat di jalanraya. la dlujudkan sebagai satu bentuk pengangkutan awam yang cepat dan selesa dan juga menjadi alternatif lain kepada orang rami yang menggunakan perkhidmatan awam. Dalam- usaha untuk mewujudkan satu sistem pengangkutan yang teratur dan berkesan maka perlu untuk diadakan satu persatuan untuk mentadbir : dan menyelaraskan perjalanan perkhidmatan pengangkutan tersebut.. Persatuan Teksi Klang adalah salah sebuah dari persatuan yang terdapat di Malaysia. Penubuhan persatuan tersebut adalah _untuk mengabungkan para pemandu teksi di bawah satu persatuan dan mewujudkan satu sistem perjalanan perkhidmatan teksi yang teratur di bandar Klang bagi kemudahan orang ramai yang memerlukannya. Selain daripada perkhidmatan teksi yang disediakan kepada orang ramai, persatuan ini juga turut member! sumbangan kepada ahli-ahlinya seperti bantuan dalam bentuk kewangan dan kemudahan perhentian teksi yang disediakan. Memandangkan kepada perlunya satu perkhidmatan teksi yang lebih baik dan teratur, maka kajian ini akan menumpukan kepada keberkesanan persatuan tersebut dalam usaha ke arah itu.