Strategi pemasaran : satu pendekatan baru bagi meninggikan imej dan produktiviti organisasi tanpa keuntungan (Jabatan Perkhidmatan Pos di Lembah Kelang) / NurBaizura Rashid ... [et_al.] - Rashid, NurBaizura; Abu Mansor, Noor Azah; Ponamin, Kamisah; Mohd. Syariff, Rositah; Jonid, Juliza; Abd. Rashid, Dzaidatullaili; Abd. Manaf, Nor Bahiyah (1986)
Laporan kajian ini memberikan penekanan tentang pendekatan baru iaitu strategi pemasaran yang patut diterapkan ke dalam Organisasi Tanpa Keuntungan, tumpuan ke atas Pejabat Pos. Laporan ini mengandungi 5 bab. BAB 1 : Menerangkan serba sedikit tentang Organisasi Tanpa Keuntungan dan kepentingan strategi pemasaran di dalam sesebuah organisasi. BAB 2 : Mengenai sejarah penubuhan Pejabat Pos, dan perkembangan perkhidmatannya dari dahulu hingga kehari ini. BAB 3 : Mengenai kaedah yang digunakan di dalam penyelidikan ini. Kaedah yang digunakan ialah kaedah persampelan tidak sekata dan kawasan tumpuan penyelidik ialah di Lembah Kelang. BAB 4 : Henganalisa data soal-selidik dan seterusnya membuat kesimpulan dari penemuan-penemuan yang diperolehi. BAB 5 : Kesimpulan dikeseluruhan penyelidikan yang telah dijalankan. : Memberikan beberapa cadangan demi mengatasi masalah yang dihadapi oleh JPP untuk meninggikan lagi imej dan produktivitinya.