Analisa perbandingan penggunaan perkhidmatan telefon dengan perkhidmatan teleks di kalangan ahli-ahli perniagaan di Kuala Lumpur (1978 - 1983) / Arbiah Ahmad … [et al.] - Ahmad, Arbiah; Abdul Hamid, Hartini; Atan, Latifah; Sharom, Rafeah; Hamdan, Salina (1984)
Jabatan Telekom Malaysia (JTM) adalah sebuah badan kerajaan yang bertanggungjawab dalam menyediakan perkhidmatan telekomunikasi, khususnya kepada individu, ahli-ahli perniagaan dan agensi kerajaan. Penyelidikan ini adalah mengenai analisa perbandingan penggunaan perkhidmatan telefon dengan perkhidmatan teleks di kalangan ahli-ahli perniagaan disekitar Kuala Lumpur. (1978 - 1983). Tujuan penyelidikan adalah untuk mengetahui apakah kebaikan penggunaan perkhidmatan teleks, penerimaan pengguna terhadap perkhidmatan teleks serta kesan dari perkhidmatan teleks berbanding dengan perkhidmatan telefon.. Kajian ini juga menyentuh tentang masalahmasalah yang dihadapi oleh JTM. Juga, secara tidak langsung menyelidik dan menganalisa perkembangan dalam perkhidmatan teleks serta usaha-usaha yang telah dan akan dijalankan untuk mempertingkatkan lagi prestasi perkhidmatan tersebut. Kaedah penyelidikan yang kami jalankan adalah melalui borang soalselidik, tinjauan rintis, temubual, dan penyemakan dokumen. Borang soalselidik dikemukakan kepada ahli-ahli perniagaan dimana mereka ini adalah dipilih secara persampelan rawak ringkas. Selain daripada itu, temubual juga diadakan dengan pegawai-pegawai JTM. Kami juga membuat rujukan melalui keratan-keratan akhbar dan majalah-majalah. Akhir sekali kami menganalisa kesemua data dan maklumat yang kami perolehi berdasarkan kepada objektif dan hipotesis kajiselidik kami. Hasil dari penyelidikan yang telah kami jalankan kami dapati bahawa kedua-dua perkhidmatan telefon dan teleks adalah sama penting dalam komunikasi kepada ahli-ahli perniagaan. Oleh kerana perkembangan dalam sektor perniagaan semakin pesat, maka permintaan terhadap keduadua perkhidmatan ini juga meningkat pada kadar yang tinggi