Kajian mengenai penguatkuasaan alat amaran had laju, kesan dan masalahnya / Aminah Hamzah …[et al.] - Hamzah, Aminah; Abu Salim, Marina; Ahmad, Ruslina; Waidin, Rukiah; Hussain, Rosman; Yaakob, Puteri Suzanna (1986)
Keinalangan jalanraya merupakan satu masalah besar yang sering dihadapi di setiap^negara. Kadar keinalangan jalanraya telah meningkat dari setahun ke setahun. Ini disebabkan bilangan kenderaan di jalanraya semakin meningkat akibat dari pembangunan negara yang pesat dan taraf hidup yang tinggi. Hasil dari peningkatan kadar keinalangan jalanraya kerajaan telah memperkenalkan berbagai kaedah untuk mengatasi masalah tersebut. Kaedah yang terbaru diperkenalkan ialah Alat Amaran Hadlaju, Hasil penyelidikan yang dilakukan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan, kebanyakan dari keinalangan jalanraya adalah disebabkan oleh kenderaan berat yang dipandu berulang alik di jalanraya atau lebuhraya setiap hari. Untuk mendisiplinkan pemandu kenderaankenderaan berat, kenderaan mereka dipasangkan dengan alat amaran hadlaju. Alat amaran hadlaju telah dikuatkuasakan pada lhb Januari, 1986,Pada awal penguatkuasaan ia hanya melibatkan pemandu kenderaan di Semenanjung Malaysia sahaja tetapi kini telah diperluaskan ke seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. Sambutan agak tidak menggalakkan pada awal penguatkuasaan. Keadaan ini telah menimbulkan masalah kepada beberapa pihak yang terlibat. Kesan dari masalah ini menyebabkan kesukaran bagi pihak berkuasa untuk menjalankan penguatkuasaan seterusnya.