Hubungan antara tahap komitmen guru terhadap organisasi dengan gaya kepimpinan guru besar SRJK (C) / Law Kuan Poh...[et al.] - Law, Kuan Poh; Law, Kuan Kheng (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2011)
Penyelidikan ini adalah untuk mengenal pasti sama ada terdapat perbezaan gaya kepemimpinan yang diamalkan oleh guru besar mengikut gred sekolah berdasarkan persepsi guru. Selain itu, kajian ini juga cuba untuk meninjau hubungan antara tahap komitmen guru terhadap organisasi dengan gaya kepemimpinan guru besar. Seramai 270 guru S.J.K. (C) telah dipilih secara rawak dari daerah Kota Setar, Kedah untuk mengambil bahagian dalam kajian ini. Alat ukur terjemahan Leadership Behavior Descriptive Questionnaire (LBDQ) telah digunakan untuk mengukur dua dimensi gaya kepemimpinan guru besar iaitu dimensi mencetuskan struktur dan dimensi pertimbangan. Manakala alat ukur Organizational Commitment Questionnaire (OCQ) pula digunakan untuk mengukur tahap komitmen guru terhadap organisasi. Dapatan kajian menunjukkan bahawa wujud hubungan yang signifikan antara tahap komitmen guru terhadap organisasi dengan gaya kepemimpinan dimensi pertimbangan guru besar daripada persepsi guru. Kajian juga mendapati bahawa hanya gaya kepimpinan guru besar yang berdimensikan pertimbangan mempunyai hubungan yang signifikan dengan tahap komitmen guru tetapi bersifat negatif dan lemah.