Prosedur perbicaraan kes jenayah kanak-kanak di Mahkamah Tinggi / Sarirah Che Rose - Che Rose, Sarirah (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2011)
Akta Kanak-kanak 2001 digubal khusus untuk memberikan perlindungan yang komprehensif kepada kanak-kanak yang memerlukannya, termasuklah kanak-kanak yang melakukan kesalahan atau jenayah yang dikenali sebagai pesalah kanak-kanak. Akta Kanak-kanak 2001 memperuntukkan dengan jelas bahawa semua prosedur penangkapan, penahanan dan perbicaraan seseorang pesalah kanak-kanak perlulah mengikut peruntukan yang telah ditetapkan dalam Akta Kanak-kanak 2001. Pesalah kanak-kanak dibicarakan di Mahkamah Bagi Kanak-kanak bagi semua kesalahan kecuali kesalahan yang boleh dikenakan hukuman mati. Oleh itu,bagi kesalahan yang boleh dikenakan hukuman mati, pesalah kanak-kanak akan dibicarakan di Mahkamah Tinggi. Walau bagaimanapun, tiada peruntukan yang jelas dalam Akta Kanak-kanak 2001 dan undang-undang bertulis yang lain yang menerangkan keperluan penggunaan Akta Kanak-kanak 2001 dalam prosiding di Mahkamah Tinggi. Oleh hal yang demikian, kertas kerja ini adalah untuk melihat dan mengupas penggunaan Akta Kanakkanak 2001 dalam prosiding jenayah di Mahkamah Tinggi melalui pendekatan dan pendapat hakim-hakim dalam kes-kes yang telah diputuskan.