Penyesuaian semula repatriat untuk kembali bekerja di Tanah Air / Mahazir Ismail - Ismail, Mahadzir (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2011)
Kajian ini mempunyai objektif menghasilkan satu kerangka kerja penyesuaian semula repatriat yang pulang ke tanah air dan membentang hipothesis untuk kegunaan penyelidikan masa hadapan.Terdapat banyak pembolehubah yang berkaitan dengan penyesuaian semula terhadap repatriat. Kajian konsepsual ini akan hanya menekankan aspek pekerjaan di kalangan repatriate untuk kembali menyesuaikan diri bekerja di tanah air. Hasil kajian ini menekankan yang repatriat harus pertimbangkan kejayaan apabila pulang ke negara asal sebagai salah satu syarat untuk mereka berjaya dalam karier mereka.