Penyebaran maklumat dalam kempen pilihan raya umum ke-12 : Strategi mendekati golongan orang kurang upaya / Haziah Saari dan Mujibu Abd Muis - Saari, Haziah; Abd Muis, Mujibu (2008)
Melangkahi era digital kian menonjolkan kepentingan maklumat dalam menjana kehidupan yang progresif, inovatif dan kreatif. Maklumat yang dinilaikan sebagai aset atau komoditi menjadi entiti teras dalam membuat keputusan yang tepat serta berupaya menghurai sebarang permasalahan secara efektifmaupun efisien. Dalam konteks pilihan ray a maklumat yang terkini, telus dan tepat sewajamya dapat disalurkan kepada semua lapisan masyarakat tanpa wujudnya sebarang pendiskriminasian. Bagaimanapun fenomena terlepas pandang ini masih berlaku di kalangan Orang Kurang Upaya (OKU) khasnya di kalangan komuniti pekak di Malaysia. Jurang komunikasi yang ketara sejak sekian lama menyebabkan golongan ini terus dipinggirkan dan seakan-akan dinafikan hak dalam menerima maklumat yang relevan. Ini mengakibatkan mereka tidak dapat membuat keputusan yang benar-benar tepat dan bijak dalam memilih calon terbaik semasa pilihan ray a. Sehingga penghujung 2006, terdapat 29,522 orang pekak di Malaysiayang mewakili 15% daripada 197,519 jumlah keseluruhan OKU yang berdaftar secara sukarela. Statistik ini dijangka lebih tinggi kerana enakmen yang mewajibkan semua OKU mesti mendaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat belum digubal. Pengabaian dalam mendekati komuniti pekak semasa proses pilihan ray a perlu diatasi kerana sudahpasti bilangan mereka berupaya meningkatkan peratus kertas undi calon calon yang bertanding. Beberapa masalah dan cadangan telah digariskan sebagai alternatif dalam menarik lebih ramai komuniti pekak keluar mengundi serta memilih calon terbaik sekaligus merapatkan jurang komunikasi yang telah merentangi hak mereka sepanjang dua betas kali pilihan raya umum.