Masalah-masalah penjaja wanita Bumiputera di pasar minggu Satok / Kasmarita Kaseh - Kaseh, Kasmarita (2002)
Dalam mengkaji keeenderungan dan permasalahan yang dihadapi oleh penjaja-penjaja wanita bumiputera khususnya, kami telah menyediakan 100 set borangkaji selidik untuk mendapal maklumat maklumat dari respondent. Kami telah membawa borattg kaji selidik di kawasan tumpuan kajian taitu di Pasar Minggu Satok serta menemuduga mereka berdasarkan borang kaji selidik. Tetapi sehingga kajian ini dibuat kami hanya berjaya memperolehi sebanyak 64 unit borang kaji selidik yang dapal dipenuhi dan kami menggunakan jumlah tersebut bagi mewakili sampel di kawasan tersebul Hasil daripada analisa yang telah dibuat, kajian ini mendapati kecenderungan wanita untuk menjadi penjaja disebabkan latar belakang keluarga dan permasalahan yang dihadapi mereka hingga kini masih belum deselesaikan. Fenomena inilah yang menyebabkan ekonomi negara lambat untuk berkembang. Matlamat kerajaan untuk menarik minat orang ramai untuk menjadi usahawan dan berkecimpung di dalam dunia perniagaan. Oleh sebab demikian satu cara penyelesaian perlu dibuat dan direalisasi bagi memastikan masalah yang dihadapi tidak menjejaskan penjaja-penjaja dan kerajaan yang menaruh harapan kepada mereka.Kaedah ataupun eara yang paling sesuai untuk mengatasi masalah ini ialah dengan membantu untuk manjalinkan satu rangkaian kerjasama di antara penjaja-penjaja dan pihak berwajib. Ini disebabkan jika rangkaian ini dapat dibina, penyaluran maklumat mengenai dunia perniagaan dapat disalurkan agar penjaja-penjaja dapat memantapkan diri mereka seiring dengan arus pembangunan. Selain itu pihak berwajib juga dapat mengawal dan memantau kegiatan -kegiatan penjaja tersebut