Syarikat Megaqua Sdn. Bhd. / Muhamad Ismail Omar ... [et al.] - Omar, Muhamad Ismail; Anuar, Asri; Sulaiman Rasul, Azirin; Abdullah, Muhamad Yusoff; Mokhtar, Mohd Khairi; Nordin, Haizarudin Amin (Faculty of Electrical Engineering, 2000)
Ikan air tawar merupakan sumber protein yang terpenting di negara ini disamping sumber protein daripada ikan air masin. Rata-rata masyarakat di negara ini mula meminati mahupun menggemari akan ikan air tawar ini memandang mereka seiama ini disogokkan dengan kenikmatan ikan air masin sahaja. Di samping itu juga, pasaran untuk pengeluaran ikan air tawar ini menunjukan perkembangan yang agak memuaskan. Sebagai menyahut seruan kerajaan yakni mengurangkan pergantungan import terutamanya daripada sumber protein ikan, maka telah wujudnya pusat pembenihan serta penternakan ikan air tawar yang diusahakan sepenuhnya oleh Bumiputera yang diberi nama Syarikat Megaqua Sdn.Bhd. Dalam Dasar Pertanian Negara (DPN), akuakultur telah dikenalpasti sebagai industri utama di dalam sektor pertanian. Pada tahun 2010, pengeluran akuakultur dijangka mencapai 350,000 metrik tan dimana sebanyak 115,721 tan metrik datangnya dari perusahaan ikan air tawar. Selebihnya adalah hasil pengeluaran daripada sumber laut dan udang air tawar. Maka dengan ini pengeluaran benih yang mencukupi adalah amat perlu supaya industri ini dapat berkembang sejajar dengan keperluan negara.