Kajian pengaruh media massa terhadap remaja di Universiti Teknologi Mara Kampus Samarahan / Haslina Wasli... [et al] - Wasli, Haslina; Seman, Sarina; Taip, Syrol; Sapiee, Yusniza (2000)
Kajian ini adalah mengenai pengaruh media massa terhadap remaja di UiTM Kampus Samarahan. Pengaruh media massa terhadap remaja massa kini telah ditemui dengan membuat soal kaji selidik yang telah diedarkan kepada para responden khususnya di UiTM Kampus Samarahan. Di samping itu juga, kami juga telah menemuramah seramai tiga orang responden iaitu seorang pelajar Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), seorang kakitangan Jabatan Pendidikan Sarawak dan Pegawai Penasihat Agama Majlis Pembangunan Sosial. Responden di UiTM Kampus Samarahan telah memberi maklum balas dan begitu juga dengan orang yang telah ditemuramah. Kami telah dapat mengkaji daripada maklum balas tersebut dan mendapati bahawa banyak pengaruh negatif daripada kajian terhadap media massa. Walau bagaimanapun, masih ada segelintir yang masih menggunakan media massa sebagai suatu yang penting dan memberi manfaat.