Pengaruh Tafsir al-Maraghi terhadap penulisan tafsir Melayu di Malaysia / Amiratul Munirah Yahaya - Yahaya, Amiratul Munirah (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2018)
Kajian ini bertujuan mengenalpasti pengaruh Tafsir al-Maraghi terhadap penulisan tafsir Melayu di Malaysia. Tafsir al-Maraghi karya Ahmad Mustafa al-Maraghi merupakan kitab tafsir aliran islah daripada Mesir. Metod penulisannya menggunakan pendekatan al-Adab wa al-Ijtima’i sebagaimana dipelopori oleh Tafsir al-Manar. Iaitu menghubungkan tafsiran ayat-ayat alQur’an dengan sosio-budaya masyarakat meliputi aspek akidah, politik dan kemasyarakatan. Corak pemikiran al-Maraghi banyak dipengaruhi oleh gurunya Muhammad Abduh dan Muhammad Rasyid Rida. Metod pengumpulan data menggunakan kajian perpustakaan dan kaedah temubual. Manakala metod analisis data menggunakan kaedah deduktif dan analisis dokumen melalui karyakarya tafsir. Hasil dapatan menunjukkan berlaku penyerapan idea-idea pembaharuan al-Maraghi dan aplikasi pendekatan al-Adab wa al-Ijtima’i dalam penulisan tafsir Melayu.