Wang fiat: Halal yang tidak tayyib / Shafee Ahmad @ Salleh, Ezani Yaakub dan Mohd. Solahuddin Shahruddin - Ahmad @ Salleh, Shafee; Yaakub, Ezani; Shahruddin, Mohd. Solahuddin (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2017)
Penggunaan mata wang fiat dalam sistem kewangan di seluruh dunia kini telah mula diragui kredibilitinya. Kelebihannya berbanding sistem barter memang tidak dapat diragukan dan sangat ekonomik sifatnya kerana dapat mengatasi banyak kelemahan termasuklah ketidakadilan dan ketidak seragaman dalam pertukaran. Namun dengan pelbagai perubahan yang berlaku dalam sistem kewangan dewasa ini, lebih-lebih lagi faktor politik negara membangun, kredibiliti penggunaannya dari perspektif Islam telah dipertikaikan. Umumnya wang fiat difatwakan harus oleh majoriti ulama pada masa dahulu tetapi status ini mungkin berubah dan memerlukan kajian semula. Ini adalah kerana terdapat banyak impak negatif dalam ekonomi yang terhasil khususnya dalam perkara-perkara asas ekonomi. Sewajarnya isu ini perlu diperhalusi semula secara mendalam dan diberi penilaian semula oleh para ulama dan pakar-pakar ekonomi Islam. Ini bagi memastikan praktis ekonomi dan kewangan Islam yang lebih adil dan menyeluruh.