Kriteria patuh syariah dalam filem berasaskan ukum fiqh: satu kajian awal / Hajar Opir … [et al.] - Opir, Hajar; Yusof, Mohammed; Abdullah, Luqman; Abdullah, Wan Yusnee (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2017)
Trend penghasilan filem tempatan yang menunjukkan peningkatan dari tahun 2011 hingga 2015 dalam genre yang pelbagai menggambarkan pengaruh filem kepada masyarakat. Walau bagaimanapun, banyak filem tempatan yang kurang memberi nilai positif terhadap pemikiran, pendidikan dan pembinaan karektor. Ini didorong oleh kebanyakan para penulis skrip, pengarah dan penerbit yang ghairah menerbitkan filem mengikut rentak pasaran malah banyak memaparkan elemen ganas, khurafat dan cinta yang berlebihan. Sebaliknya, wajah filem Islam pula dimomokkan dengan isu poligami, perbomohan dan tanah kubur yang mencerminkan imej negatif ajaran Islam. Tidak dinafikan terdapat beberapa filem dakwah yang diterbitkan namun masih wujud elemen yang tidak menepati syarak seperti babak di bilik tidur dan sentuhan antara lelaki dan wanita yang bukan mahram. Berasaskan situasi tersebut, kajian ini sangat signifikan untuk membina mekanisme yang boleh dijadikan panduan kepada pemain industri filem. Metode kajian adalah kualitatif berasaskan analisa kandungan. Dapatan kajian berbentuk kriteria patuh syariah dalam filem yang lebih komprehensif berdasarkan hukum-hukum fiqh yang releven dengan atmosfera filem.