Peranan elemen seni dalam penterjemahan karya fotografi / Mohammad Firdaus Azmi - Mohammad Firdaus, Azmi (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2018)
Kehadiran fotografi sekitar 1890-an tatkala Malaya (kini Malaysia) yang masih lagi dibawah pemerintahan British bukanlah satu halangan untuk bidang fotografi untuk berkembang hingga ke hari ini. Fotografi ialah satu medium yang boleh digunakan untuk menghasilkan karya kreatif yang mempunyai unsur seninya yang tersendiri (Sabki Md. Noh, M. Shariful Hafizal, 2017). Pneghasilan karya dihasilkan mengikut tatacara teknikal yang memerlukan eksperimentasi berulang kali untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Menekankan unsur atau elemen garisan (line) dalam penghasilan karya adalah tidak lain dan tidak bukan untuk menunjukkan kaitan unsur elemen seni dalam fotograf, tetapi juga memberi fokus dalam penggunaan elemen corak (pattern). Dalam bentuk hubungan sosial, artis cuba menyampaikan bahawa ketika melakukan pengambaran, visual perlu sentiasa diambil dengan berhati-hati agar setiap elemen seni yang di adun dalam penghasilan karya tidak ditenggelami mahupun lari dari konsep asal. Bagi artis, visual ini adalah satu bual bicara tentang apa yang dilakukan serta apa yang boleh sampaikan, selain bertujuan menyedarkan audiens mengenai proses kreatif artis ketika berkarya, yang menggambarkan maksud yang dipanggil kerja artis yang biasanya menerangkan bahasa sastera dalam bentuk visual. Dengan peranan fotografi yang juga memberi kesedaran betapa pentingnya memahami adaptasi elemen seni berbentuk visual