Metafora dalam seni kontemporari / Wan Nurhasyimah W. Mohd Apandi dan Dr. Ahmad Rashdi Yan Ibrahim - Wan Nurhasyimah, W. Mohd Apandi; Ahmad Rashdi, Yan Ibrahim (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2018)
Penggunaan metafora dalam menghasilkan karya seni kontemporari sering digunakan oleh artis seni bagi menyampaikan idea dan isu semasa dalam era seni visual kontemporari. Metafora yang digunakan ini adalah sebagai perlambangan bagi maksud sebuah karya dalam menyampaikan idea dan naratif penceritaan dengan lebih kreatif. Disamping itu juga, penggunaan metafora perlu selari dengan pemilihan subjek dan maksud yang ingin digunakan dan disampaikan dengan lebih tepat serta berkesan dalam penghasilan karya untuk dilihat dan dikaji oleh pengkritik seni.