Kepentingan imaginasi dan persepsi dalam merekabentuk imej 3D / Mohd Khairulnizam Ramlie, Hanafi Moh Tahir dan Ahmad Sofiyuddin Mohd Shuib - Mohd Khairulnizam, Ramlie; Hanafi, Moh Tahir; Ahmad Sofiyuddin, Mohd Shuib (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2018)
Salah satu subjek yang utama dalam bidang seni lukis & seni reka di Malaysia secara am nya adalah 3D animation dan 3d modelling. Subjek ini terpakai untuk semua bidang di dalam fakulti seni lukis & seni reka termasuklah kursus yang di tawarkan di Universiti Teknologi MARA. Seperti sedia maklum subjek 3d memerlukan kemahiran visual pada setiap pelajar untuk menghasilkan suatu rekabentuk yang baik. Untuk menghasilkan suatu rekabentuk yang menarik, pelajar memerlukan kemahiran kognitif, memori dan persepsi yang baik. Permasalahan yang sering terjadi adalah apabila pelajar tahun akhir daripada jabatan grafik & media digital tidak sepenuhnya mahir di dalam aspek tersebut. Dasar kepada kemahiran ini akan dikaji dan di kenalpasti tentang masa yang sesuai untuk di terapkan dan difahami sepenuhnya agar masalah dapat diselesaikan ketika pelajar berada di tahun akhir pembelajaran.