Isu tanah dalam filem-filem terpilih Rahim Razali / Siti Normala Hamzah, Mohamad Saleeh Rahamad @ Ahamad dan Md Azalanshah Md Syed. - Hamzah, Siti Normala; Rahamad @ Ahamad, Mohamad Saleeh; Md Syed, Md Azalanshah (Faculty of Communication and Media Studies, Universiti Teknologi MARA, 2018)
Artikel ini membicarakan isu dan polemik tanah yang diangkat sebagai tema dalam filem-filem terpilih Rahim Razali, seorang karyawan filem Malaysia. Tanah dan masyarakat Melayu sememangnya mempunyai hubungan yang erat dan sudah mewarnai ruang lingkup sejarah kehidupan masyarakat Melayu sejak zaman berzaman. Oleh yang demikian, tidak hairanlah tanah menjadi salah satu isu yang dipaparkan dalam filem Rahim Razali sebagai pemaparan realisme sosiobudaya bangsa Melayu serta memperlihatkan sisi perjuangan beliau yang sering mengangkat idea-idea semangat perjuangan dan kepentingan orang Melayu. Untuk kajian ini, pengkaji akan melihat soal tanah yang dibangkitkan dalam tiga buah filem beliau iaitu Abang, Puteri, dan Anak Sarawak.