Suasana politik selepas pilihan raya ke 12 dalam lingkungan 200 hari / Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri - Ahmad Sabri, Ahmad Zaharuddin Sani (2008)
Pilihan raya merupakan salah satu asas berkerajaan sendiri dan mengisi kemerdekaan sesebuah negara. Ini adalah satu proses dan satu sistem yang membolehkan rakyat negara bangsa tersebut memilih pemimpin dan parti yang akan membentuk kerajaan. Pilihan raya juga merupakan salah satu asas utama dalam pengamalan sistem demokrasi bagi negara-negara yang telah merdeka (Ramlah Adam, 2003). Selain itu, merupakan suatu mekanisme demokrasi untuk memilih colon yang sesuai untuk memenuhijawatan-jawatan penggubal undang-undang, eksekutif, perundangan dan kerajaan tempatan. Keputusan pilihan raya umum pada 8 Mac yang lalu telah mencipta satu sejarah baru dalam rekod Parti Barisan Nasional, yang menafikan majoriti dua pertiga BN di Parlimen dan kekalahan lima buah negeri diperingkat DUNke dalam tangan pihakpembangkang.