Senario pilihan raya ke-12 di Sabah: antara calon atau parti / Ansir Salim dan Ajis Lepit - Salim, Ansir; Lepit, Ajis (2008)
Kajian ini telah dijalankan semasa pilihan raya ke-12 yang meliputi kawasan Parlimen P184 - Libaran, P183-Beluran dan lima kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu N39 - Sugut, N40 - Labuk, N41 - Gum-Gum, N42 - Sungai Sibuga dan N43 - Sekong di Sandakan, Sabah yang memfokuskan kawasan yang ditandingi parti atau calon UMNO. Kajian bertujuan untuk melihat dan menganalisis senario piliharanya di kawasan tumpuan kajian yang bermula dari penamaan calon hingga ke hari keputusan pilihan raya diumumkan pada malam 8 Mac 2008. Ini termasuklah melihat dan menganalisis tren pengundi, kepimpinan dan isu-isu yang dibangkitkan oleh masyarakat kawasan berkenaan. Kaedah yang dijalankan dalam kajian ini ialah tinjauan langsung di kawasan terlibat, temuramah dengan rakyat dan bakal calon dan analisis media massa. Hasil kajian mendapati pengundi Cina mengundi atas noma wakilnya dan bukan parti yang diwakili, secara umumnya pengundi masyarakat Islam menolak calon pemerintah walaubagaimanpunfaktorpolitik wang mampu merubah keputusan yang memihak kepada calon pemerintah. Manakala majoriti kecil pengundi masyarakat bukan Islam tidak mempengaruhi atau tidak memberi kesan hasil keputusan pilihan raya. Hasil pilihan rayajelas wujudnya pertentangan undi antara menolak calon atau parti. Calon-calon yang tidak disenangi oleh pengundi majoriti masyarakat setempat berdasarkan masalahmasalah calon seperti kelemahan, kredilbiliti dan karisma calon yang bertanding. Majoriti pengundi masih lagi selesa dan selamat dibawah parti pemerintah yang sedia ada dan tidak berani untuk menukar kerajaan. Kesimpulannya prestasi parti pemerintah dan politik wang mampu mengekalkan sokongan kepada rakyat