Elemen budaya dalam karya seni catan Malaysia : satu tinjauan / Siti Humaini Said Ahmad @ Syed Ahmad - Siti Humaini, SaiSaid Ahmad @ Syed Ahmad (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2020)
Penulisan ini adalah untuk menghasilkan satu tinjauan terhadap adaptasi elemen budaya dalam karya seni catan bermula dari tahun 1940an sehingga tahun 2018. Tinjauan dibuat dalam bentuk kronologi tahun dengan mengenalpasti elemen-elemen yang budaya dan nilainilai tempatan sebelum Dasar Kongres Kebudayaan (DKK) 1971. Selepas DKK, tinjauan mengupas kesan daripada DKK terhadap kesedaran pelukis dan bentuk karya yang dihasilkan. Tinjauan ini membuat kesimpulan bahawa elemen budaya dan nilai-nilai tempatan masih dan akan terus menjadi tema dalam penghasilan karya catan untuk masa akan datang