Zunar dan kartun / Noorhazalen Saad, Shaliza Dasuki dan Liza Marziana Mohammad Noh - Saad, Noorhazalen; Dasuki, Shaliza; Mohammad Noh, Liza Marziana (Universiti Teknologi MARA, Cawangan Melaka, 2019)
Kartun dan politik sering menjadi isu yang selalu dimainkan oleh kartunis bagi mengkritik pemimpin dan kerajaan. Kajian ini lebih menjurus secara am perkembangan kartunis politik paling prolifik di Malaysia iaitu Zunar atau nama sebenarnya Zulkiflee bin S.M. Anwar Haque. Zunar menerima anugerah tertinggi dalam bidang kartun di peringkat antarabangsa, namun dalam masa yang sama kartunnya diharamkan di Malaysia pada tahun 2009 sehingga Mei 2018. Walaupun Zunar melalui pengalaman pahit ditangkap polis, disumbat dalam lokap dan kebanyakkan buku kartunnya dirampas pihak berkuasa namun Zunar tetap dengan perjuangannya ‘…Even My Pen Has A Stand!’. Penulis menyelongkar kronologi kerjaya Zunar sejak awal Zunar berkecimpung dalam bidang kartun sehinggalah peralihan karya-karyanya yang bertemakan sosio-politik Malaysia selepas Reformasi. Kartun Zunar berjaya menyebarkan mesej dan propaganda dengan mengkritik kerajaan dan membongkar salah laku pemimpin tertinggi kerajaan dalam bentuk yang mudah difahami oleh semua lapisan masyarakat. Kartun Zunar disampaikan dalam bentuk gaya visual yang ringkas, padat serta mengandungi unsur humor yang menarik. Ternyata karya-karya Zunar menyumbang ke arah penambahbaikan dalam dunia kartun dan memeriahkan lagi khazanah kartun politik negara.