Refleksi wanita dan politik di negeri Sarawak : Satu kajian perbandingan dalam Pilihan raya parlimen dan dewan undangan Negeri Sarawak / Nadrawina Haji Isnin - Isnin (Haji), Nadrawina (2008)
Kertas kerja ini bertujuan untuk membincangkan partisipasi wanita dalam politik sebagai colon pilihan raya di negeri Sarawak. Dua konsep penting digunakan sebagai rangka perbincangan dalam kertas kerja ini iaitu etnisiti dan partisipasi politik akan dianalisa dan dibincangkan bagi menjelaskan kedudukan wanita dan politik di negeri Sarawak. Tumpuan adalah pada lima pilihan raya Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (Sarawak) iaitu pada tahun 1987 sehingga 2008. Perbincangan khusus tertumpu kepada empat objektifutama iaitu, (1) bilangan undi yang diperoleh oleh calon wanita, (2)jumlah majoriti undi yang dimenangi calon wanita, (3) realiti dan refleksi partisipasi politik wanita, dan, (4) peranan etnisiti dalam pilihan raya Parlimen di negeri Sarawak. Berdasarkan kajian awal, galakan diberikan kepada wanita untuk berpartisipasi dalam politik di negeri Sarawak namun ironinya juga, jumlah wanita yang dicalonkan untuk bertanding dalam pilihan raya masih kurang dan jauh daripada matlamat 30 peratus yang ditetapkan oleh Inter-Parliamentary Union untuk mencapai kesaksamaan gender.