Buku kerja atau workbook lakaran idea pelajar / Wan Nur Khalisah Shamsudin, Anith Liyana Amin Nudin dan Lili Eliana Mohd Radzuan - Shamsudin, Wan Nur Khalisah; Amin Nudin, Anith Liyana; Mohd Radzuan, Lili Eliana (Universiti Teknologi MARA, Cawangan Melaka, 2019)
Buku kerja atau workbook adalah satu platform yang digunakan untuk lakaran idea. Lakaran atau sketches adalah salah satu kaedah yang selalu dipraktiskan bagi perkembangan idea bukan sahaja bidang seni malah bidang sains, matematik dan arkitek. Lakaran atau sketches perkembangan idea ini selalunya dipraktiskan oleh individu atau sekumpulan pelajar. Kumpulan sasaran kajian ini adalah pelajar program diploma seni reka grafik khususnya dalam penghasilan projek rekaan simbol atau logo. Pelajar peringkat diploma haruslah ditekankan dari segi kecekapan teknikal dan lakaran manual bagi menggalakkan perkembangan idea untuk sesuatu rekaan. Kajian ini dilakukan adalah untuk mengenalpasti permasalah bahan pembelajaran atau buku kerja semasa yang digunakan dalam penghasilan lakaran idea bagi simbol atau logo. Kaedah kajian dijalankan melalui soal kaji selidik kepada kumpulan sasaran. Dapatan kajian menunjukkan bebeapa permasalah yang jelas dan inisiatif bagi inovasi buku kerja khas untuk lakaran idea simbol dan logo perlu direka dan dijalankan.