Pembinaan arca awam diPutrajaya: “Uniti-Keris” / Rosli Zakaria - Zakaria, Rosli (Universiti Teknologi MARA, Cawangan Melaka, 2019)
Arca Awam merupakan salah satu disiplin seni halus yang kini mendapat tempat didalam pembangunan bandar di Malaysia. Di Kuala Lumpur dan Putrajaya lebih dari 70 buah arca awam telah menghiasi persekitaran bangunanan samada di ruang luar maupun ruang dalaman bangunan. Tidak dapat dinafikan keberadaan arca awam ini memberi tambah nilai kepada persekitaran itu sendiri maupun imej kepda pihak yang menganugerahkan pembinaannya. Penulisan ini menyorot proses penghasilan arca awam “Uniti (Keris) yang dianugerahkan oleh Perbadanan Putrajaya kepada penulis yang juga seorang pengarca professional. Keseluruhan penulisan akan menyentuh perihal pendekatan studio praktik yang digunakan didalam penghasilan arca tersebut. Kaedah kajian lapangan, serta kaedah perpustakaan telah diguna pakai bagi mendapatkan idea dan gambar visual tentang bentuk yang diingini. Mesyuarat dan perbincangan turut menjadi kaedah penting di dalam pembinaan arca Uniti (keris). Semua data dianalisa untuk mendapatkan keputusan akhir bentuk arca yang dibuat. Akhirnya proses studio praktik dimulakan