Perkembangan UMNO Melaka dalam Pilihan raya umum tahun 1959 hingga 1978 : Satu kajian / Nor Fazilah Abdul Hamid, Nor Azilah Ahmad dan Siti Rohana Omar - Abdul Hamid, Nor Fazilah; Ahmad, Nor Azilah; Omar, Siti Rohana (2008)
Di negeri Melaka, kesedaran berpolitik di kalangan orang Melayu telah wujud sebelum berlakunya Perang Dunia Ke dua lagi. Kesedaran ini muncul melalui beberapa buah persatuan separa politik seperti Kesatuan Melayu Melaka (KMM), Persatuan Melayu Semenanjung Melaka (PMSM) dan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) cawangan Melaka. Apabila UMNO Bahagian Melaka ditubuhkan 1 April 1948, bermulalah usaha peminpin UMNO Melaka melebarkan sayapnya untuk mencari dan meramaikan ahli baru dalam UMNO serta menambahkan bilangan cawangannya. Penulisan ini akan memaparkan tentang sejarah dan pencapaian UMNO Melaka dalam pilihan raya umum bermula dari tahun 1959 sehingga 1978. Selain itu, diselitkan juga beberapa isu-isu panas semasa berlangsungnya proses pilihan raya umum dalam tempoh tersebut.