Rekabentuk kenderaan: pemikiran rekabentuk kearah inovasi / Muhammad Hasri Abdul Rahim, Wan Zaiyana Mohd Yusof dan Nurkhazilah Idris - Abdul Rahim, Muhammad Hasri; Mohd Yusof, Wan Zaiyana; Idris, Nurkhazilah (Universiti Teknologi MARA, Cawangan Melaka, 2019)
Terdapat kepelbagaian kaedah dalam penggayaan rekabentuk kenderaan dimana ianya bergantung kepada kaedah yang dipilih oleh pereka. Baru-baru ini pengunaan kaedah “anthropomorphic” (antropomorfik) mempunyai pengayaan rekaan tersendiri dan menghasilkan product yang berkualiti dan berinovasi. Berikutan daripada itu, “anthropomorphism” (antropomorfisme) boleh menerajui teknik pengayaan terbaru, dimana kaedah “anthropomorphic” (antropomorfik) hanya digunakan untuk keterampilan dan daya tarikan dari sudut kepenggunaan atau kebiasaan dalam mengenali produk. Bagi kaedah “anthropomorphic” (antropomorfik), ianya diukur dari sudut rekabentuk struktur manusia kepada rekabentuk gaya asas dan ianya dinilai atas faktor keselesaan atau pengenalpastian daripada bagaimana gaya guna kepada produk tersebut. Dalam pendekatan reka bentuk “anthropomorphic” (antropomorfik), untuk merancang penampilan dan interaksi produk, ia harus mencari tahap kemanusiaan yang sesuai dengan tugas utama dan peranannya untuk mendapatkan kesan positif dari “Anthropomorphism” (Antropomorfisme). Jadi soalan penyelidikan utama yang timbul daripada kajian ini adalah "Bagaimana bentuk fungsi berikut boleh disesuaikan dalam menghasilkan bentuk inovasi?” Kajian ini meneliti penerapan “anthropomorphic” dengan seni mempertahankan diri Melayu kepada ontologi kereta untuk menghasilkan rekabentuk inovasi dalam pengayaan kereta.