Pilihan raya umum ke-12 : Kajian kes kerusi Parlimen Labuan / Mohd Azri Ibrahim - Ibrahim, Mohd Azri (2008)
Berdasarkan Perlembagaan Persekutuan Perkara 2 (4), Pulau Labuan telah diisytiharkan sebagai Wilayah Persekutuanpada tahun 1984 dengan nama Wilayah Persekutuan (WP) Labuan. Ini bermakna Pulau Labuan merupakan Wilayah Persekutuan yang kedua selepas Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Selepas status Pulau Labuan sebagai Wilayah Persekutuan Labuan, beberapa Pilihan raya umum telah diadakan dan Labuan berdiri sebagai sebuah kawasan Parlimen dalam setiap Pilihan raya yang diadakan. Adalah sesuatu yang menarik untuk diberikan perhatian dan penyelidikan terhadap perkembangan dan perjalanan Pilihan raya umum di Wilayah Persekutuan Labuan. Ini kerana kajian politik dan Pilihan raya terhadap Wilayah Persekutuan kedua bagi Malaysia ini adalah agak terhad dan masih lagi kurang. Oleh itu, penulis melihat adalah perlu kajian terhadap politik dan Pilihan raya di Pulau Labuan dilakukan dan dibincangkan dalam arus politik perdana negara. Dalam kertas kerja ini, penulis akan menganalisis dan membincangkan tentang perkembangan dan perjalanan Pilihan raya umum ke-12 di Wilayah Persekutuan Labuan. Analisis dan perbincangan ini adalah berdasarkan penyelidikan yang telah dijalankan selepas Pilihan raya umum lalu yang melibatkan pengundi di kerusi Parlimen Labuan sebagai responden. Beberapa perkara dan isu-isu yang akan diberikan penekanan dalam kertas kerja ini adalah seperti latar belakang Pilihan raya di Labuan, kesedaran dan penyertaan dalam politik/Pilihan raya, pengaruh media dan internet terhadap pengundi dan isu-isu yang berbangkit semasa kempen Pilihan raya umum diadakan.