Pilihan raya ke-12 : Satu perubahan di Malaysia / Rusniyati Mahiyaddin - Mahiyaddin, Rusniyati (2008)
Dalam sejarah politik Malaysia, pilihan raya umum telah diselenggarakan dua belas kali. Pilihan raya umum pertama ialah pilihan raya Majlis Perundangan Persekutuan 1955. Pilihan raya umum selanjutnya telah dilaksanakan pada tahun 1959, 1964, 1969, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1995, 1999, 2004 dan yang terkini 2008. Dari rangkaian sejarah pilihan raya tersebut, secara umumnya dimenangi oleh Barisan Nasional. Pendapat mengatakan bahawa kemenangan demi kemenangan tersebut pada asasnya adalah kerana prestasi Barisan Nasional yang dianggap berhasil melakukan pembangunan di Malaysia. Namun Pilihan raya ke-12 memberikan banyak perubahan. Kerajaan Barisan Nasional masih mendapat mandat daripada pengundi. Namun, Barisan Alternatif memenangi lebih banyak kerusi. Jumlah negeri yang diperintah oleh Barisan Alternatif juga bertambah daripada Negeri Kelantan sahaja selepas pilihan raya tahun 2004, tetapi kini Perak, Selangor, Pulau Pinang dan Kedah turut dimenangi oleh mereka. Sehubungan dengan itu, kajian ini dilakukan untuk melihat sebab mengapa perubahan ini berlaku dan kesannya