Warna kontemporari dalam karya seni / Aimi Atikah Roslan dan Dr Syed Alwi Syed Abu Bakar - Aimi Atikah, Roslan; Syed Alwi Syed Abu Bakar, Syed Abu Bakar (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2019)
Penulisan ini adalah mengenai kajian terhadap warna kontemporari di dalam karya seni. Warna kontemporari telah menjadi penghubung dalam mengaplikasi teori dan praktikal terutamanya dalam menghasilkan karya seni lukis. Walaupun sudah banyak kajian mengenai warna namun kajian ini mengupas hubung kait antara karya seni dan warna kontemporari. Ini membolehkan pembaca memahami bahawa warna kontemporari adalah sebahagian daripada dunia seni lukis dan seni reka bentuk. Penyelidik menggunakan karya seni dalam kajian warna kontemporari bagi menjawab persoalan kepentingan warna kontemporari. Hasilnya, peranan warna kontemporari ini sangat penting yang menjadi pergerakan sesuatu era seni kontemporari. Penulisan ini adalah satu cubaan untuk membawa perkara yang berkaitan dengan warna dengan menggunakan satu bahasa yang sama.