Persoalan dan makna dl sebalik pilihan raya kecil Permatang Pauh / Zulkanain Abdul Rahman, Mohammad Redzuan Othman, Amer Saifude Ghazali Shaharudin Badaruddin dan Md. Rozimi Md Nasir - Abdul Rahman, Zulkanain; Othman, Mohammad Redzuan; Badaruddin, Amer Saifude Ghazali Shaharudin; Md Nasir, Md. Rozimi (2008)
Persoalan yang timbul daripada kemenangan besar yang dicapai oleh Anwar Ibrahim melalui PKR dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh (P44) ialah, adakah kemenangan ini merupakan kesinambungan kepada kemerosotan yang dialami oleh Barisan Nasional sejak pilihan raya umum 8 Mac 2008 dan kemaraan parti pembangkang untuk mengambil alih pemerintahan negara. Pilihan raya kecil ini menyaksikan pertandingan tigapenjuru antara calon BN yang diwakili Datuk Arif Shah Omar Shah, PKR yang diwakili oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim dan AKIM yang diwakili oleh Hanafi Mamat. Pilihan raya kecil Permatang Pauh merupakan pilihan kecil pertama yang diadakan selepas Pilihan raya Ke-12 dan menyaksikan Anwar Ibrahim kembali ke pentas politik perdana setelah sepuluh tahun dipecat dari jawatan kabinet dan disingkir dari UMNO. Pilihan raya kecil ini diadakan di tengah-tengah kemelut Anwar Ibrahim selaku pemimpin de facto PKR menghadapi kes mahkamah dan UMNO berhadapan dengan kemelut kepimpinan dalam menentukan masa depan parti. Keputusan pilihan raya kecil ini dianggap sebagai kayu ukur dalam mencorakkan perkembangan kedua-dua parti politik dan parti pembangkang yang lain sebelum pilihan raya ke-13. Kertas kerja ini akan membincangkanfaktor-faktor yang menyumbangkan kepada kemenangan yang dicapai oleh PKR dan kelemahan di pihak BN sehingga membawa kepada keputusan pada 26 Ogos 2008 yang tidak berpihak kepada parti yang memerintah negara. Antara perkara yang akan dibincangkan termasuklah ketrampilan calon, isu kempen keberkesan jentera pilihan raya, aspek keselamatan, penggunaan poster dan sebagainya. Kecenderunganpengundianjuga akan dibincangkan bagi membandingkan keputusanan mengikut umur dan saluran untuk menilai tahap sokongan yang diberikan kepada calon yang bertanding.