Keputusan pilihan raya umum 2008 : Mungkinkah terbentuknya sistem dua parti di Malaysia? / Mohd Noor Yazid - Yazid, Mohd Noor (2008)
Kertas kerja ini membincangkan keputusan pilihan raya umum Mac 2008 yang dilihat agak berbeza dengan keputusan-keputusan pilihanraya sebelum ini. Dalam pilihan raya ini barisan pembangkang (Pakatan Rakyat, iaitu PAS, PKR dan DAP) telah mendapat sokongan yang kuat dengan mendapat 82 kerusi parlimen daripada 222 jumlah keseluruhan. Pakatan rakyat juga berjaya dapat menguasai lima baah negeri, iaitu Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor (selain memenangi sebahagian besar kerusi parlimen di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Adakah ini permulaan kepada proses pembentukan sistem dua parti dalam politik Malaysia ? Apakah faktorfaktor seterusnya yang perlu dalam menuju kepada pembentukan sistem dua parti ? Apakah halangan-halangan yang mungkin dihadapi dalam menuju kepada sistem dua parti yang mantap dan menjamin kestabilan politik dan kemakmuran kumpulan dominan? Kertas ini diharapkan akan menjadi satu perbincangan awal kepada proses pembentukan sistem dua parti di Malaysia sebagai sebuah negara sedang membangun.