Kajian sikap dan persepsi terhadap pembelajaran Bahasa Mandarin dalam kalangan pelajar UiTM Kelantan / Norlida Razali - Razali, Norlida (Universiti Teknologi Mara Cawangan Pulau Pinang, 2018)
Kajian ini mengenal pasti sikap dan persepsi terhadap pembelajaran bahasa Mandarin sebagai bahasa ketiga di kalangan pelajar yang mengambil kursus bahasa Mandarin di UiTM Kelantan. Seramai 36 orang pelajar terlibat dalam kajian kualitatif ini yang menggunakan instrumen borang soal selidik untuk menyatakan pengalaman dan pendapat peribadi mereka. Pengalaman dan pendapat mereka kemudian dibincangkan melalui analisis kandungan. Kajian ini dijalankan bersandarkan Model Sosiopendidikan pemerolehan bahasa kedua yang dikemukakan oleh Gardner. Hasil kajian menunjukkan bahawa secara keseluruhannya responden mempunyai sikap yang positif terhadap pembelajaran bahasa Mandarin disebabkan mereka mempunyai kedua-dua orientasi integratif dan orientasi instrumental yang positif. Kedua-dua orientasi positif tersebut dilihat mempengaruhi sikap terhadap pembelajaran bahasa Mandarin. Tetapi, pelajar-pelajar dari kedua-dua jantina menunjukkan kesukaran dalam pembelajaran bahasa Mandarin terutamanya dari aspek tulisan Cina atau “hanzi”, sebutan nada atau intonasi dan suku kata. Walau bagaimanapun, pelajar-pelajar masih mempunyai sikap positif terhadap pembelajaran bahasa Mandarin disebabkan minat mereka terhadap bahasa Mandarin. Malah, pemikiran yang positif dan perasaan ingin tahu terhadap sesuatu perkara baru juga mendorong sikap positif mereka dalam pembelajaran bahasa Mandarin. Mereka juga percaya dengan mempelajari dan menguasai bahasa Mandarin, ia dapat memberikan mereka manfaat dan kelebihan di masa hadapan. Sebagai kesimpulan, pelajar bahasa Mandarin di UiTM Kelantan bersikap positif terhadap bahasa Mandarin, dan seterusnya menunjukkan motivasi untuk mempelajari bahasa ini.