Budaya politik dalam Pilihan Raya Umum Ke-12: kajian kes Parlimen Dungun (P39) / Che Hamdan Che Mohd Razali, Ahmad Faiz Yaakob and Wan Rohila Ganti Wan Abd Ghafar - Che Mohd Razali, Che Hamdan; Yaakob, Ahmad Faiz; Wan Abd Ghafar, Wan Rohila Ganti (2008)
Kajian tentang orientasi politik pengundi di Malaysia dalam pilihan raya umum bukanlah sesuatu yang baru. Ini kerana kajian ini boleh menjadi penanda aras kepada sesebuah parti politik untuk mengukur tahap populariti mereka, dan hasil kajian ini boleh digunakan untuk membuat analisa bagi menghadapi pilihan raya seterusnya. Isu-isu semasa dan keperluan setempat menjadi bahan kempen utama parti-parti politik untuk meraih undi. Oleh itu, kajian ini cuba melihat budaya politik pengundi di Parlimen Dungun (P39), Terengganu. Kerusi Parlimen ini menyaksikan pertandingan dua penjuru dalam pilihan raya yang lalu antara calon Barisan Nasional dan Parti Keadilan Rakyat. Tumpuan diberikan kepada pengenalpastian isu-isu utama semasa kempen pilihan raya dan faktor-faktor yang mempengaruhi pengundi untuk membuat pilihan pada hari pilihan raya.