Agenda Melayu dalam Pilihan Raya Umum Ke-12: kajian kes di negeri Selangor / Ibrahim Abu Shah, Shireen Haron, Shaharuddin Badaruddin ... [et. al]. - Abu Shah, Ibrahim; Haron, Shireen; Badaruddin, Shaharuddin; Nordin, Norshidah; Sarwan, Mohd. Yadman; Suyurno, S. Salahuddin; Mohd. Said, Khairul Faizi; Zainal Abidin, Shu'aibi (2008)
Adakah kelakuan pengundi Melayu akan memihak kepada parti pemerintah ataupun sebaliknya seperti yang telah berlaku pada pilihan raya umum ke-pada tahun 1999? Bagaimana pula dengan agenda Melayu dalam pilihan raya kali ini; adakah masih menjadi keutamaan ataupun menjadi isu sampingan kerana parti politik pemerintah mahupun pembangkang melihat trendpengundian Melayu masih boleh diramalkan dan dijangkakan akan memihak kelompok mereka. Kertas kerja ini akan memaparkan kajian yang telah dibuat di negeri Selangor sewaktu Pilihan Raya Umum ke-12. Kajian ini ingin melihat trend pengundian orang Melayu dan isu-isu yang diketengahkan semasa kempen pilihan raya umum 2008 dijalankan. la akan memberi tumpuan kepada isu dan agenda Melayu di negeri Selangor sahaja memandangkan Selangor adalah pusat gerakan politik negara dan menjadi antara negeri paling panas dalam pilihan raya umum kali ini. Suasana di negeri Selangor yang lebih menampakkan ciri-ciri masyarakat majmuk meletakkan isu di negeri ini sangat penting terutamanya dalam memaparkan isu Melayu di sesebuah kawasan yang majmuk sifatnya