Pilihan raya umum ke-14, kewartawanan pemertikaian dan berakhirnya hegemoni barisan nasional / Mohd Amirul Akhbar Mohd Zulkifli - Mohd Zulkifli, Mohd Amirul Akhbar (Faculty of Communication and Media Studies, Universiti Teknologi MARA, 2021)
Lanskap politik Malaysia telah mencatatkan perubahan ‘tektonik’nya yang tersendiri dengan menyaksikan tumbangnya Barisan Nasional (BN) yang telah mengemudi negara selama lebih 60 tahun. BN bukan sahaja kalah teruk dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) tetapi mencatatkan noktah hitam dalam politik moden negara ini. Makalah ini menganalisis perkembangan isu-isu berkaitan politik Malaysia khususnya selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) membawa ke PRU14. Penganalisisan dilakukan menerusi kaedah kualitatif yang melibatkan dari sudut ‘historical study’ dan analisis kandungan yang melibatkan bahan-bahan sekunder iaitu buku, jurnal, kertas penyelidikan, serta akhbar. Menerusi proses ini, ia telah membina pemahaman terhadap isu-isu yang diperdebatkan melibatkan PRU13 dan PRU14. Isu-isu berkenaan pula telah diperkukuhkan akan perkongsiannya menerusi dinamisme kewartawanan pemertikaian menerusi platfom media sosial. Makalah ini turut menganalisis hubungan yang wujud di antara kewartawanan pemertikaian dan sumbangannya terhadap keretakan hegemoni pemerintah iaitu BN yang tumbang kepada Pakatan Harapan (PH).