Kajian taraf hidup, pendidikan dan cabaran: Menelusuri penghidupan ibu tunggal di Mukim Tanjung Dawai, Daerah Kuala Muda / Zaliha Hj Hussin…[et al.] - Hussin, Zaliha; Wan Omar, Maznah; Shamsuddin, Kamal Bahrin; Wahab, Anuar (Research Management Institude, 2004)
Kaum wanita adalah merupakan sebahagian sumber penting bagi Negara. (RMKe-8, 2001 - 2005). Usaha berterusan perlu digembeling bagi menyediakan persekitaran yang kondusif kearah penglibatan wanita secara menyeluruh di dalam pembangunan sosial, ekonomi dan politik Negara. Menurut (Banci Penduduk , 2000) jumlah kaum wanita telah mencapai sebanyak 48.9 peratus atau 11.4 juta daripada keseluruhan penduduk Negara.. Ini adalah merupakan peningkatan yang agak ketara. Di samping itu juga, penglibatan kaum wanita dalam pengagihan guna tenaga professional dan teknikal telah meningkat sebanyak 0.8 peratus iaitu dari 12.7 peratus dalam tahun 1995 kepada 13.5 peratus pada tahun 2000. Kaum wanita juga terus mengatasi kaum lelaki dalam guna tenaga professional dan teknikal. (Jadual 1). Oleh kerana itu, perancangan tersusun dan efektif perlu dipertingkatkan bagi memastikan peranan, kedudukan dan taraf wanita terus diketengahkan kerana mereka adalah merupakan rakan kongsi yang penting dalam pembangunan Negara.