Alat pemotong tandan dan pelepah kelapa / Mohd. Nizam Akmar Md Noor and Zulkiflee Kadri - Md Noor, Mohd. NizamAkmar; Kadri, Zulkiflee (1990)
Lapuran Projek Tahun Akhir ini merangkumi butir-butirmengenai projek " Pemotong Polepah-Dan Tandan Kelapa Sawit".Di dalam pengenalan lapuran ini . menerangkan bagaimana tujuan atau matlamat projek tahun akhir ini dilaksanakan adalah untuk memberi kemudahan kepada. pengusaha pokok kelapa sawit.Seterusnya lapuran ini menceritakan mengenai segalareka bentuk yang berhubung-kait dengan projek ini;sejak dari pemilihan tajuk hinggalah kepada butir-butir mengenai analisa dan model projek ini. Lapuran ini juga ada menerangkan kepentingan alat projekini kepada pengusaha pokok kelapa sawit dan cara pengoperasiaimya •yang, agak mudah dan tidak membebankan kepada pengguna.Di sampingitu, .cara-cara penyelengaraan juga ada disentuh di dalam lapuranini di mana komponen-komponen alat ini mudah ..didap.'iti dan digantii bila berlaku kerosakan.Pada bahagian akhir lapuran ini,ada dinyatakan mengenai masalah yang timbul semasa melaksanakan projek ini.kelebihannya,langkah-langkah keselamatan,cadangan yang berhubung dengan projek ini dan kesimpulannya.r.Demikianlah beberapa sinopsis yang sempat kami paparkan di dalam bahagian SINOPSIS ini. Akhirnya nebagai kesimpulan,lapuran ini bolehlah dianggap sebagai panduan kepada mana-mana pihak yang ingin meneruskan projek ini dari pengubahsuaiah atauterus mempraktikkannya.