Chip disposal unit / Wan Zamri Wan Mohamad - Wan Mohamad, Wan Zamri; A. GHANI, CHE' ROSLI (1990)
Projek tahun akhir kami yang bertajuk 'Chip-Disposal-Unit' adalah merupakan satu syarat yang perlu ada untuk mendapatkan diploma dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal.Projek ini adalah merupakan suatu rekabentuk alat atau peralatan yang dibuat untuk memampatkan sisa-sisa buangan mesin atau Iain-lain logam yang bersaiz kecil yang terdapat di Bengkel Kejuruteraan Mekanikal.Tujuan pembentukan alat ini adalah untuk mengatasi masalah yang dihadapi oleh pihak juruteknik bengkel berkenaan dengan sisa buangan mesin yang tajam dan merbahaya serta mengotorkan kawasan bengkel. Memandangkan kepada masalah inilah, maka kami diberi peluang dan mandat untuk merekacipta suatu alat bagi mengatasi masalah tersebut dengan bantuan daripada penasihatprojek dan juruteknik bengkel.Selain dari itu, daripada projek ini dapatlah sedikit sebanyak kami menggunakan ilmu yang dipelajari semasa di kuliah untuk digunakan didalam menjayakan projek kami ini, terutamanya dari sudut kekuatan bahan. Dengan itu, kami berharap dan berdoa semoga projek yang kami jalankan ini dapat berfungsi dengan baik dan dapat memberi manfaat kepada pihak yang menggunakannya.