Pak Ngah sebagai pencipta lagu-lagu yang mempunyai rasa tradisional / Norashidalaila Mohd Gani - Mohd Gani, Norashidalaila (Faculty of Music, 2007)
Pada ada hakikatnya muzik tradisional mampu untuk bersaing dengan muzik lain. Apa yang telah dibuktikan oleh komposer Pak Ngah, beliau berjaya rnembawa muziknya keluar dari kepompong lama justeru mengambil ruang yang Iebih besar untuk menaikkan tarat khazanah muzik tradisional sarna ada dari hasil karya beliau mahupun dari hasil karya komposer tanah air. Kini muzik dan lagu-Iagu beliau rnendapat perhatian banyak pihak untuk rnengadakan pelbagai persembahan kesenian dan kebudayaan dari dalam dan luar negeri. Kajian ini merupakan sumber inspirasi yang tidak temilai bagi diri penulis yang bertungkus lumus dalam rnencari ilmu untuk rnelengkapkan kajian ini malah dengan adanya kajian ini penulis dapat rnemperluaskan Iagi ilmu didada sebagai pengetahuan ilmu yang banyak. Penulis hanya bersumberkan Iampiran akhbar, sesi temuramah dan internet serta buku mengenai muzik tradisional. Tujuan penulis agar dapat mengetahui sejauh mana komposer ini menceburi bidang seni dan sebagai rnenghargai jasa-jasa beliau sebagai komposer yang rnemartabatkan muzik tradisional yang dijadikan kepada fusion tradisional. Oleh itu penulis berrninat untuk rnemilih tajuk tesis iaitu Pak Ngah sebagai pencipta Iagu-Iagu yang mempunyai rasa tradisional. la ternyata memberikan banyak sumber iaitu dari kisah awal kehidupan dan jatuh bangun beliau sehingga menjadi komposer yang berjaya.