Relevan penggunaan teknik di dalam sesebuah komposisi instrumental case study: for the love of god oleh Steve Val. / Mohd Alif Azman - Azman, Mohd Alif (2009)
Tujuan kajian ini adalah untuk mencari relevan penggunaan teknik terhadap sesebuah komposisi yang berbentuk instrumental. Tujuannya adalah untuk mengetahui apakah kepentingan penggunaan teknik ini terhadap sesebuah komposisi instrumental ini. Selain itu juga, saya ingin melihat sejauh mana teknik ini membantu memberi kesan kepada pendengarnya. Saya tergerak untuk menjalankan kajian ini apabila mendengar lagu ini dimainkan oleh seorang rakan baik saya didalam kelas seminar. Saya amat tertarik dengan efek yang dikenakan keatas kompsisi ini serta impaknya pada saya sendiri. Selain dari itu, sebagai seorang yang bakal bergelar komposer suatu hari nati, saya juga ingin mengetahui sifat sesebuah alat muzik itu serta kemampuannya untuk membawakan sesebuah komposisi itu. Dengan adanya kajian ini di harap dapat membuka mata kepada pelajar muzik khususnya terhadap pengaplikasian teknik apabila memainkan atau semasa menghasilkan komposisi besifat instrumental. Ini adalah satu aspek yang perlu diberi perhatian bagi membolehkan kita menjadi seorang pelajar serta graduan yang kreatif serta berkualiti sejajar dengan hasrat universiti yang ingin menghasilkan graduan yang berilmu.