Kesesakan lalulintas di pusat bandaraya Kuala Lumpur kajian dari aspek pandangan pengguna / Mohamed Rashdan Mohamed Razali - Mohamed Razali, Mohamed Rashdan (1998)
Kesesakan lalulintas di Pusat Bandaraya Kuala Lumpur telah menjadi isu yang hangat diperkatakan oleh masyarakat mahupun media-media massa tempatan. Kadar pertumbuhan ekonomi yang pesat dan peningkatan pendapatan per kapita penduduk kota yang semakin tinggi mempengaruhi segala bentuk aktiviti yang dijalankan termasuklah isu perbandaran yang sering menjadi masalah kepada bandar-bandar besar di seluruh dunia iaitu masalah kesesakan lalulintas.Kajian ini adalah bertujuan mengkaji kesesakan lalulintas di Pusat Bandaraya dari aspek pandangan pengguna sistem lalulintas di Pusat Bandaraya. Dissertasi ini akan menerangkan latarbelakang kajian, tujuan,objektif, skop dan methodologi kajian. lanya juga akan menerangkan dengan lebih terperinci mengenai kajian teoritikal tentang kesesakan berdasarkan rujukan-rujukan yang diperolehi. Segala aspek-aspek danpunca-punca asas kesesakan akan diterangkan dengan lebih terperinci dibahagian ini.Seterusnya, kajian ini akan menerangkan dengan lebih lanjut keadaan kesesakan semasa di Pusat Bandaraya Kuala Lumpur termasuk dari segi kelajuan kenderaan, isipadu lalulintas, waktu-waktu kesesakan dan berbagai-bagai aspek aliran trafik di Pusat Bandaraya Kuala Lumpur.