Keberkesanan box untuk nelayan laut dalam berdsarkan sistem pengendalian, keselamatan, kapasiti muatan dan penggunaan sumber tenaga di pantai timur semenanjung. / Mohd Supiyan Mamat @ Abdul Ghani - Mamat @ Abdul Ghani, Mohd Supiyan (1999)
Dalam menuju wawasan 2020 yang menuju kearah sebuah negara maju dalam sektor perindustrian, kita harus menempuh pelbagai rintangan yang ada. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh mengabaikan sektor perikanan yang telah lama bertapak dan juga banyak meyumbang dalam Keluaran Dalam Negara Kasar(KDNK). Untuk memastikan segala kegiatan perikanan berjalan lancar, sector perikanan ini perlu mengkaji penggunaan bot untuk nelayan laut dalam dari segisistem keselamatan, kapasiti muatan dan penggunaan sumber tenaga bagi meningkatkan hasil tangkapan ikan negara.