Sistem pencegahan kebakaran secara pasif di hospital kerajaan / Noor Izharuddin Saad - Saad, Noor Izharuddin (1996)
Keselamatan terhadap kebakaran merupakan perkara yang penting dalam memastikan penghuni, harta benda dan bangunan itu sendiri berada dalam keadaan selamat.Walaupun di negara ini kejadian demikian tidak banyak melibatkan nyawa penghuni di hospital, tetapi sekurang-kurangnya keperihatinan semua pihak amat diperlukan supaya kejadian kebakaran di luar negara menjadi suatu iktibar supaya kita lebih berwaspada. Ketegasan di peringkat perancangan dan kelulusan adalah penting supaya rekabentuk yang baik dan selamat menjadi kriteria penting dalam rekabentuk.Oleh yang demikian, kombinasi antara praktikal dan perundangan perlulah seiringan untuk memastikan setiap perancangan adalah menepati ciri-ciri keselamatan.Untuk itu juga, sikap dan disiplin setiap individu itu sendiri patut menjadi keutamaan bagi menjayakan slogan 'KEBAKARAN SIFAR'.